Нові надходження за червень 2024 року

  1. 251557Бех О.В. Математичне програмування: Навчальний посібник / Бех О.В., Городня Т.А., Щербак А.Ф.. — Львів: Магнолія 2006, 2023. — 200 с.
    ISBN 978-966-2025-05-5
    Зміст навчального посібника відповідає навчальній програмі дисципліни “Математичне програмування” загального курсу “Економіко-математичне моделювання” для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів.
    Крім теоретичного матеріалу, в навчальному посібнику розглядається практична сторона вивчення математичного програмування. У кінці кожного розділу наведено висновки та контрольні запитання.
    Усі алгоритми розв’язування задач наведено у вигляді блок-схем і рекомендовано для вивчення методів оптимізації. Така форма наочна, зручна і сприяє широкому використанню цих методів для пошуку оптимальних варіантів.

  2. 251563Бородкіна І.Л. Теорія алгоритмів: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / Бородкіна І.Л.,Бородкін Г.О.. — Київ: Центр учбової літератури, 2021. — 184 с.
    ISBN 978-611-01-1233-8
    Посібник призначається для знайомства студентів з формальними підходами до визначення поняття алгоритм , його властивостями, способами запису та підходами до їх розробки. В посібнику також детально розглянуті найвідоміші формалізації поняття алгоритма (машини Тюринга, машини Поста та нормальні алгоритми Маркова), велику увагу приділено методам та технологіям їх розробки.
    Для закріплення отриманих знань та набуття необхідних практичних навичок студентам пропонуються завдання для самостійної роботи, варіанти практичних завдань для проведення контрольної роботи, приклади питань для проведення контролю знань та довідкові матеріали, необхідні студентам під час виконання самостійних завдань.
    Посібник розрахований на студентів вищих навчальних закладів.

  3. 251511Буняк О.А. Електричні машини: Навчальний посібник / Укладачі: Буняк О.А., Сисак І.М., Бабюк С.М., Оробчук Б.Я., Осадца Я.М., Коваль В.П.. — Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2023. — 324 с.
    ISBN 978-617-7875-57-3
    Навчальний посібник написано у відповідності до освітньо-професійної програми «Електрична інженерія». У ньому викладено основи теорії, принципу роботи, облаштування та аналізу режимів роботи електричних машин та трансформаторів загального та спеціального призначення, які отримали розповсюдження в галузях промисловості.
    Навчальний посібник призначений для студентів, які навчаються за спеціальністю 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», галузь знань «Електрична інженерія» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти.

  4. 251485Гелетуха Г. Виробництво енергії з біомаси в Україні: технології, розвиток, перспективи / За ред. Гелетухи Г. — К.: Академперіодика, 2022. — 373 с.. — (НАН України. І-т технічної теплофізики НАН України).
    ISBN 978-966-360-464-0
    Метою публікації є всебічний аналіз біомаси як відновлюваного джерела енергії, огляд сучасних технологій виробництва теплової та електричної енергії з біомаси, а також твердих, рідких і газоподібних біопалив. Наразі біомаса посідає четверте місце у світі за обсягами енергетичного використання. Сталий розвиток біоенергетики дає можливість зменшити залежність України від дорогих імпортованих енергоносіїв і забезпечити ефективне використання місцевого ресурсного потенціалу.

  5. 251561Гнатів Б.В. Дискретна математика: навчальний посібник / Гнатів Б.В., Гладун В.Р., Гнатів Л.Б.
    ISBN 978-966-941-613-1
    У навчальному посібнику висвітлено базові поняття та методи дискретної математики. Виклад матеріалу супроводжується багатьма докладно проаналізованими прикладами, кожний розділ завершується завданнями для самостійного розв’язування. Посібник написано на основі курсу лекцій для студентів спеціальності “Прикладна математика” Національного університету “Львівська політехніка”.
    Для студентів молодших курсів технічних закладів вищої освіти, які спеціалізуються в області прикладної математики та інформатики.

  6. 251573Домарадзька Г.С. Прогнозування і макроекеномічне планування: Навчальний посібник / Домарадзька Г.С., Гладун Т.М., Фещур Р.В.. — Видання друге, стереотипне. — Львів: Магнолія 2006, 2023. — 211 с.
    ISBN 966-2025-22-7
    Розглядаються поняття і види прогнозів, на базі яких здійснюється ма-кроекономічне планування, головні елементи методології прогнозування, форми і організація розробки макроекономічних програм і планів, регулювання і мотивація виконання макроекономічних планів.
    Посібник, крім теоретичного матеріалу, містить основні терміни, тестові і практичні завдання, побудовані на конкретній статистичній інформації, яка характеризує сучасну економіку України.

  7. 251508Дунець В.Л. Математичне та алгоритмічно-програмне забезпечення опрацювання електрокадіосигналів при фізичному навантаженні у кардіодіагностичних системах: Наукова монографія / Дунець В.Л., Хвостівський М.О., Сверстюк А.С., Хвостівська Л.В.. — Львів: Магнолія 2006, 2022. — 136 с.
    ISBN 978-617-574-242-6
    Монографію присвячено розробці математичного та алгоритмічно-програмного опрацювання електрокардіосиґналу при фізичному навантаженні у кардіодіагностичних системах на базі адекватної математичної моделі та методу опрацювання електрокардіосиґналу. Обґрунтовано нове застосування періодично корельованого випадкового процесу як математичної моделі електрокардіосиґналу при фізичному навантаженні, яка враховує у своїй структурі поєднання властивостей періодичності зі стохастичністю. Математична модель враховує як нестаціонарний характер, так і стохастичність електрокардіосиґналу при фізичному навантаженні. На базі обґрунтованої моделі розроблено метод та алгоритмічно-програмне забезпечення статистичного опрацювання електрокардіосиґналу при фізичному навантаженні. Використовуючи метод статистичної теорії вибору рішень, запропоновано нові діагностичні ознаки для діагностики адаптивно-регулятивних можливостей організму людини у вигляді кореляційних компонент усереднених по часових зсувах, які відображають чіткі прояви змін, що відбуваються в серці при фізичному навантаженні. Розроблено метод та алгоритм верифікації алгоритмічно-програмного забезпечення опрацювання елетрокардіосигналів на базі імітаційного моделювання.

  8. 251483повторПрацьовитий М.В. Двосимвольні системи кодування дійсних чисел та їх застосування / Працьовитий М.В. Київ: Наукова думка, 2022. — 315 с.. — (НАН України. І-т математики. Проєкт ”Наукова книга”).
    ISBN 978-966-00-1802-0
    Монографію присвячено різним математичним моделям дробової частини дійсного числа (різним формам її метричного існування). У ній дійсне число ототожнюється з нескінченною послідовністю нулів та одиниць, змістовне наповнення якої здійснюється за допомогою рядів та ланцюгових дробів. З єдиних теоретичних позицій систематизовано відомості про десять систем зображення (кодування) дійсних чисел, які використовують двосимвольний алфавіт А = (0,1}. Для кожного зображення висвітлено геометрію (геометричний зміст цифр, властивості циліндричних та хвостових множин, метричні співвідношення, породженні ними тощо), вказано різнопланові застосування у фрактальній геометрії та фрактальному аналізі, теорії сингулярно неперервних розподілів випадкових величин, в конструктивній теорії неперервних функцій зі складною локальною поведінкою (сингулярних, ніде не монотонних та недиференційовних), для розвитку метричної та ймовірнісної теорій дійсних чисел.
    Для фахівців у галузі теорії чисел (метричної та ймовірнісної), обчислювальної математики, математичного аналізу та теорії фракталів, а також аспірантів і магістрантів математичних спеціальностей.